fbpx

Når du har mest brug for hjælp er det sværest at bede om den

Det er desværre når du har mest brug for hjælp at du mindst er i stand til at bede om det. En af de almindelige reaktioner på psykologiske traumer er social isolation. Offeret kan bebrejde sig selv, være bange for ikke at blive forstået eller ikke ville være til besvær.

I min praksis er det ofte familie og venner til offeret der kontakter mig først. De kan se hvordan offeret har problemer og ikke søger hjælp. Hvis du kender nogen, der lider af eftervirkningerne af traumer, er du velkommen til at kontakte mig. Jeg kan hjælpe dig med at hjælpe dine kære med at søge hjælp – fra mig eller fra en anden.

Grænsen for mobning er blevet sænket

Grænsen for hvad der gælder som mobning er blevet sænket, beklagede den engelske vicepremierminister sig. Ja, og godt det samme.

Dominic Raab fik lov til selv at gå af som justitsminister sidste måned. Ellers var han blevet fyret.  Som de fleste mobbere der bliver indhentet af deres dårlige adfærd føler han sig uretfærdigt behandlet. Han mener bare han var en krævende chef, der fik tingene gjort. Men en undersøgelse viste mobbe-adfærd igen og igen. Hver hændelse kan være relativt lille, men tilsammen bliver de til en traumatisk oplevelse hans ansatte. Når tilstrækkelig mange mennesker mener du er en dårlig chef, begynder de at undgå din afdeling og du løber tør for talent.

Hvis din chef mobber, så. brug de rapporteringsmetoder din organisation har. Efterhånden som klagerne hober sig op, vil HR og din chefs chef lægge mærke til det, og gribe ind. Selv i landes og store organisationers øverste ledelse tolereres mobning ikke længere.

Alle omkring en traumatisk begivenhed bliver påvirket

Det er slemt nok bare at være tæt på. Traumatiske begivenheder som du ikke selv oplever, kan alligevel påvirke dig. Du genkender måske den foruroligende følelse af “jeg var på det sted for nylig”, når du hører om et angreb.

Desværre har amerikanske psykologer et omfattende datasæt over skoleskyderier at analysere. De fandt at i området omkring et skoleskyderi steg antallet af stress-relaterede besøg på skadestue og psykiatrisk akutmodtagelse med 25% i de følgende år. Stigningen dækkede mange typer påvirkning, fra PTSD og angst til depression og selvskade.

Hvis du gerne vil lære hvordan du kan hjælpe andre med at undgå de værste eftervirkninger af traumatiske begivenheder, så kontakt mig. Udover mit arbejde med individuelle klienter arbejder jeg også i en traume-supportgrupe og var medforfatter til en artikel i Pædagogisk Psykologisk Tidsskrift om, hvad lærere kan gøre. Min drøm er at alle lærere og pædagoger ved hvordan man kan forebygge permanent skade, når traumatiske begivenheder sker.

Hvordan man overvinder følgerne af mobning – på i livet og på film

Hvem ville turde at mobbe Sylvester Stallone? Da han var en lille dreng med et delvist lammet ansigt og en talefejl, gjorde alle det. Han formåede at rejse sig, først ved at opbygge sin imponerende fysik som reaktion på yderligere mobning fra sin far. Men han ville også bevise, at han kunne tænke, og begyndte at skrive filmmanuskripter. På et tidspunkt så han en boksekamp og blev inspireret til at skrive manuskriptet til “Rocky” på tre intense dage.

Studiet ønskede en flot skuespiller til at spille rollen som Rocky Balboa, men Stallone insisterede på at spille rollen selv. Studiet opgav næsten filmen, skar budgettet dramatisk ned og forventede en fiasko. Men “Rocky” blev en sensation og vandt tre Oscars.

Jeg kom selv på benene efter at have været udsat for mobning, og jeg ved, hvor svært det er. Selvom jeg ikke har vundet nogen Oscars, har jeg et vidunderligt liv hvor jeg hjælper andre med at overvinde virkningerne af mobning. Hvis du har været udsat for mobning, selv for mange år siden, kan du stadig lide af eftervirkningerne. Jeg håber du vil ringe til mig og få en gratis snak om, hvordan jeg kan hjælpe dig. Du kan booke en tid på min hjemmeside.

Uden ordentlig søvn kan du ikke ændre dit liv

Din krop påvirker dit sind. Hvis du ikke får nok søvn, motion eller ordentlig ernæring, er det meget svært at ændre dine følelser. Hvis en af mine klienter ikke kommer videre så hurtigt som jeg er vant til, spørger jeg om disse faktorer.

Denne uge er “Sleep Awareness Week” i USA, og det inspirerede mig om at gå i gang med at læse Matthew Walkers vigtige bog “Derfor sover vi”. Jeg vil opfordre dig til at bestille den hjem til dit lokale bibliotek og i det mindste bladre i den. Han forklarer hvordan søvn er afgørende for din mentale sundhed og er afgørende for at bekæmpe angst og depression. Han taler også om hvor mange der sover dårligt, og hvordan man kan sove bedre.

Hvis du ikke vil investere i gadget til at tracke din søvn, kan du simpelthen skrive ned hvornår du går i seng, hvornår du vågner, og hvor udhvilet du føler dig hver morgen. Når du har mindst to ugers data, kan du lave lidt om på dit liv – drikke mindre kaffe eller holde op med at se på skærme i et par timer før sengetid. Gør det i to uger og sammenlign så dine noter med, hvordan du sov før.

Søvn er essentiel for både din fysiske og mentale sundhed.

Computere kan ikke forhindre mobning

Mennesker forstår mobning, men computere gør ikke. Mobning i online-spil sker mens man spiller, så menneskelig overvågning kan ikke ske hurtigt nok. Som den næstbedste løsning bruger spilfirmaerne nogen lister over forbudte ord. Som diktatoren i hele verden har opdaget igen og igen kan mennesker hurtigt finde kreative veje rundt om censur. Desværre betyder den kreativitet også at mobberne kan finde måder at mobbe på uden at bruge nogen af ordene på spærrelisten.

Jeg kan se at der bliver gjort fremskridt indenfor kunstig intelligens så computeren begynder at kunne forstå ords sammenhæng. Men teknologi kommer aldrig til at forhindre mobning.

Hvad der virker mod mobning er at hjælpe alle til bedre selvværd. Mennesker som opfatter sig selv som værdifulde og vigtige mobber ikke, og bliver meget mindre påvirket hvis de skulle blive udsat for mobning.

Mobbere er inkompetente

I sidste uge blev en engelsk minister fyret for mobning. Den nye premierminister havde mærkværdigvis taget Mr. Williamson ind i sin regering selvom han allerede var blevet fyret som minister to gange tidligere. Vi ser også jævnligt departementschefer anklaget for mobning herhjemme…

Mobbere forsøger ofte at dække over deres egen mangel på kompetence ved at nedgøre andre. I et meget konkurrencepræget miljø vil der være mere mobning. Når du er interesseret i et job, så spørg om deres bonussystem. Et firma med store individuelle bonuser vil have mere mobning, uanset hvor mange anti-mobbe politikker de har.

Skal vi ikke til at finde på en ny måde at bekæmpe mobning?

En kampagne er godt, men handling er bedre. Denne uge holder de Anti-Bullying Week i Storbritannien, og jeg er tilhænger af alt der bekæmper mobning. Men det ser ud som om disse kampagner stadig ser ud som de gjorde for 20 år siden. Når vi stadig bekæmper mobning på samme måde er det måske fordi vores metode ikke virker særlig godt?

Den bedste måde at bekæmpe mobning er ved at øge folks selvværd. En person med sundt selvværd mobber ikke andre, og kan ryste det af sig hvis nogen prøver at mobbe dem. Der er ikke mange “selvværds-uger” men jeg håber de kommer.

Stem og giv slip

Det er en borgerpligt at stemme. Når du har gjort din pligt kan du holde op med at bekymre dig om resultatet. Det blev sikkert ikke helt som du håbede. Det bliver det aldrig. Men det er uproduktivt at bekymre sig om hvad der sker nu. Du udtrykte din ønske i stemmeboksen, og nu kan du lade de folkevalgte gøre deres arbejde.

Jeg er glad for at der er mennesker der kæmper for at gøre verden til et bedre sted gennem politisk arbejde. Men det er et hårdt job fuld af kampe, dårlige argumenter og beskidte kneb. Hvis du lider af følelsesmæssige traumer bliver du nødt til at passe på dig selv og lade andre kæmpe den politiske kamp mellem valgene. Du har gjort din del.

Bekæmp mobning ved at rose dine kolleger

Mobbere er ikke produktive. Men det kan godt se sådan ud. Der var lige en artikel i Harvard Business Review der forklarede at de bedste medarbejderne ofte bliver udsat for mobning. Formålet med denne type mobning er at mobberen vil tage æren for offerets gode arbejde. I en organisation med dårlig ledelse lykkes det nogen gange. Så bliver mobberen desværre opfattet som en værdifuld medarbejder, og det er endnu mindre sandsynligt at vedkommende bliver draget til ansvar.

Du kan bekæmpe denne type mobning ved at arbejde på at skabe en anerkendende miljø. Hver gang lejlighed byder sig, så ros dine kolleger for deres gode arbejde. Det skaber en arbejdsplads hvor andre også anerkender dit arbejde. Når alle frit giver æren for succeserne til den rette har mobberen ikke noget at stjæle, og vil ofte søge væk.