Kastastrofiserer du?

Katastrofiserer du? Det er nok ikke et ord der findes på dansk – jeg har oversat det fra engelsk. Men den psykologiske mekanisme findes over hele verden. Personer som katastrofiserer forestiller sig en lang række problemer, selv de mest usandsynlige. For nogen mennesker er denne tilstand en alvorlig begrænsning i deres liv.

Det første trin i bekæmpelsen er at blive bevidst om mekanismen. Når du befinder dig et sikkert sted og har ro til at tænke, så overvej hvilke ting du for nylig har sagt nej til. Tænk over hvad årsagen var. Hvis du stadig syntes du havde en god grund, så er du rationelt forsigtig. Hvis du ikke længere syntes det var nødvendigt at sige nej, så forestil dig en tilsvarende situation i fremtiden. Forestil dig, at du siger ja. Så er du forberedt om mindre i fare for at henfalde til katastrofisering.