Find en anden stamme

Der er to slags mobning, og man bekæmper dem forskelligt. Aktiv mobning er når nogen gør noget, som at råbe ad dig eller gemme dit værktøj. Denne slags mobning kan alle se, og man kan melde den til sin chef eller til HR. Passiv mobning er når nogen ikke gør noget, for eksempel når alle andre end dig bliver inviteret til en event. Det er svært at rapportere denne type mobning, men du kan stadig bekæmpe virkningen.

Det vigtige er at have stærke relationer udenfor arbejde. Mange mennesker investerer det mest af deres tid og energi i deres job, og kollegerne bliver deres stamme. Vi har en dyb og ældgammel angst for at blive ekskluderet fra vores stamme. I et jæger-samler samfund kunne det bogstavelig talt være livstruende at blive udelukket.

Hvis du bliver udsat for passiv mobning på arbejdet, så find en anden stamme. Det kan være i en natur- eller miljøorganisation, i en sports- eller fritidsklub eller en anden forening. Du behøver ikke føle dig afhængig af at være en del af stammen på arbejde.