Ulykker aktiverer gamle traumer

I går kørte en lastbil op bag i en bus med 38 uledsagede flygtningebørn. De har allerede haft det svært, og der er stor risiko for, at ulykken aktiverer tidligere traumer.

Har du nogensinde været udsat for en ulykke? Så vær opmærksom på, at det mindsker din stresskapacitet og kan give problemer mange år senere.

Det ser heldigvis ud til, at ingen af børnene har fået varige fysiske skader, selvom 10 af børnene stadig er indlagt. Det lyder lyder også til, at politiet var hurtigt til stede og fik givet psykisk førstehjælp til de mange børn, der var involveret i ulykken.

Der er nok at gøre for de krisepsykologer, som allerede i går tog ud til det center hvor børnene bor, og for personalet på stedet.  En ulykke som denne er i sig selv en traumatisk oplevelse, men udløser også nemt reaktioner fra tidligere traumatiske oplevelser. Tackles behandlingen rigtigt kan den være med til at bearbejde tidligere oplevelser, som kan være kommet frem i lyset efter ulykken.

Tidligere ubearbejdede traumatiske oplevelser uanset arten kan være med til at give stress og andre psykiske symptomer senere i livet. Hvis man for eksempel har været udsat for en voldsom ulykke som denne, og den ikke er blevet bearbejdet, kan blot et lille uheld give en voldsom stressreaktion. Ofte ser jeg i min praksis, at klienten ikke forbinder den nye ulykke med den gamle og derfor undres over sin voldsomme reaktion.

Oplever du – eller dine medarbejdere – symptomer på stress, er det derfor vigtigt ikke blot at se på den udløsende faktor men også på hvilke dybere liggende årsager, der kan ligge bagved. Når de bagvedliggende årsager bearbejdes øges din stresskapacitet og det bliver nemmere at bearbejde og håndtere travle og stressede situationer uanset om de sker i arbejdstiden eller fritiden.

Vær opmærksom på at det er muligt at forebygge en egentlig stresssygemelding ved rettidig omhu.

Vil du høre mere om, hvordan jeg kan hjælpe dig eller dine medarbejdere, så er du velkommen til at kontakte mig på 88 88 41 96. Du kan også læse mere på www.lottevesterli.dk